Ιγμορίτιδα - Όσα Πρέπει να γνωρίζετε



 Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων άντρων, τα οποία αποτελούν μέρος των παραρρίνιων κόλπων του προσώπου. Εκτός από τα ιγμόρεια οι υπόλοιποι παραρρίνιοι κόλποι είναι: Oι μετωπιαίοι, ο σφηνοειδής και οι ηθμοειδείς κυψέλες. Όταν αυτοί για διάφορους λόγους φλεγμαίνουν, τότε δημιουργούνται οι παραρρινοκολπίτιδες, με πιο συχνή απ’ όλες την ιγμορίτιδα.


Πώς δημιουργείται η ιγμορίτιδα


Τα ιγμόρεια είναι κοιλότητες που ανήκουν στους παραρρίνιους κόλπους, και η κύρια λειτουργία τους είναι να παράγουν βλέννα προκειμένου να υγραίνεται η μύτη και να αποβάλλονται τα μικρόβια. Οι πόροι που ενώνουν τη μύτη με τα ιγμόρεια αποφράσσονται λόγω οιδήματος του βλεννογόνου κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται πόνο σε διάφορα σημεία του προσώπου, όπως η μύτη, το μέτωπο, η περιοχή πίσω από τα μάτια κ.λπ. Εάν η απόφραξη διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα, είναι πιθανό η βλέννα να επιμολυνθεί με αποτέλεσμα να γίνει δύσοσμη, να αλλάξει χρώμα και υφή, τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα και είναι πιθανό να εξελιχθεί σε χρόνια ιγμορίτιδα.


Αιτίες


Η ιγμορίτιδα οφείλεται κυρίως σε:

Λοιμώξεις που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα

Αλλεργίες

Φλεγμονή των δοντιών της άνω γνάθου

Κοινό κρυολόγημα

Στραβό διάφραγμα

Ρινικούς πολύποδες

Κατάδυση σε μεγάλο βάθος χωρίς απόφραξη της μύτης

Κολύμβυση σε μολυσμένα ύδατα ή σε μολυσμένες πισίνες

Άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως η κυστική ίνωση.

Συμπτώματα


Συμπτώματα της ιγμορίτιδας μπορεί να είναι τα εξής:


Ρινική συμφόρηση

Πυώδης ρινόρροια

Πονοκέφαλος

Πονόδοντος

Κακοσμία στόματος

Μειωμένη όσφρηση

Αίσθημα κόπωσης

Ναυτία

Πόνος στο αυτί

Αίσθηση βάρους στο πρόσωπο

Οίδημα στη μύτη και το μέτωπο.



Επιπλοκές


Εάν η ιγμορίτιδα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως είναι δυνατό να προκαλέσει σοβαρές, αν και σπάνιες, επιπλοκές όπως:


Εγκεφαλικό απόστημα

Οστεομυελίτιδα στα οστά του κρανίου

Βλεννογονοκήλη

Μηνιγγίτιδα

Επέκταση της φλεγμονής στο μάτι με συνέπεια διπλωπία ή και τύφλωση.

Εξίσου σοβαρή επιπλοκή, η οποία αφορά κυρίως τα παιδιά, είναι η συσσώρευση εκκρίματος στα αυτιά. Στην περίπτωση που το έκκριμα παραμείνει για μεγάλο διάστημα στα αυτιά χωρίς να αφαιρεθεί είναι πολύ πιθανό να προκληθεί βαρηκοΐα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κώφωση.



Πρόληψη


Υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορούμε να υιοθετήσουμε και οι οποίες είναι δυνατό να δράσουν προληπτικά έναντι της ιγμορίτιδας.


Οι κυριότερες είναι:


Άμεση διακοπή του καπνίσματος

Ισορροπημένη διατροφή

Τακτική σωματική άσκηση

Χρήση αφυγραντήρα

Ανύψωση του κεφαλιού κατά τη διάρκεια του ύπνου

Χρήση αποσυμφορητικών ακόμη και στο κοινό κρυολόγημα κατανάλωση πολλών υγρών αποφυγή αλκοολούχων ποτών.

Τύποι ιγμορίτιδας


Η ιγμορίτιδα, ανάλογα με την αιτία που την πυροδοτεί και το χρόνο που διαρκεί η φλεγμονή, είναι δυνατό να χαρακτηριστεί οξεία, υποξεία, υποτροπιάζουσα ή χρόνια.


ΟΞΕΙΑ ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ: Aναπτύσσεται σχετικά γρήγορα μετά από κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη που διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες. Χαρακτηρίζεται από παραγωγή πηχτής βλέννας, διαρκεί συνήθως 10 ημέρες αν και είναι δυνατό να διαρκέσει έως και 4 εβδομάδες.


ΥΠΟΞΕΙΑ ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ: Oνομάζεται όταν διαρκεί από 4 έως 12 εβδομάδες.


ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ: Xαρακτηρίζεται όταν έχουμε τουλάχιστον τέσσερα επεισόδια ανά έτος.


ΧΡΟΝΙΑ ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ:Oνομάζεται όταν η διάρκειά της είναι περισσότερο από 12 εβδομάδες.


Ιγμορίτιδα 

2-3 φορές την ημέρα ψεκάζετε με το Lavyl Nose σε κάθε ρουθούνι για περίπου δύο μήνες  και  allin tube   -  αλείφουμε την αριστερή και τη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου δύο φορές την ημέρα , εάν τα ιγμόρεια επανέλθουν μετά από λίγους μήνες, χρησιμοποιήστε απλά Lavyl Nose για δυο εβδομάδες μόνο ,  να αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προκαλούν ιγμορίτιδα .


Ο παρών δικτυακός τόπος δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές
Το Περιεχόμενο δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές των εξειδικευμένων ιατρών σας ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για οτιδήποτε αφορά σε οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη του ειδικευμένου ιατρού εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στο Lavylites.gr

Στην περίπτωση που πιστεύετε ότι έχετε μια έκτακτη ιατρική ανάγκη, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας ή με την άμεση ιατρική βοήθεια (166). Εάν κάποιος χρήστης / επισκέπτης του  Lavylites.gr, βασιστεί σε οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται από το Lavylites.gr , ή οτιδήποτε εμφανίζεται στην Ιστοσελίδα, αυτό γίνεται με δική του προσωπική αποκλειστική ευθύνη.

Το περιεχόμενο του Lavylites.gr, χρησιμοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση

0 Comments

-->